Groningen van 18e naar 11e plek van onveilige steden

GRONINGEN – Over het algemeen is Nederland veiliger geworden, maar dat geldt niet voor de stad Groningen. Dat blijkt uit de jaarlijkse Misdaadmeter van het AD, die vrijdag verscheen. Groningen stond in vorig jaar nog op de 18e plek in de lijst van onveilige steden, maar is gestegen naar een elfde plaats. Er zijn vooral meer aangiftes gedaan voor zakkenrollen en vernieling. Het aantal straatroven en autodiefstallen is wel gedaald.

Veilig

Vorig jaar was de Groningse gemeente Ten Boer de veiligste gemeente van Nederland, maar staat nu derde in de top tien van veilige gemeentes. Zuidhorn won twee jaar geleden, maar staat nu achtste. Tubbergen is dit jaar de veiligste gemeente van Nederland. Over de tien delicten die meetellen in de AD Misdaadmeter is in Nederland in 2016 in totaal 8 procent minder aangifte gedaan. Nederland is dus weer een stukje veiliger. Amsterdam kent ook minder criminaliteit, maar blijft de onveiligste stad van het land.

Kleine gemeenten

Volgens de Misdaadmeter steeg het aantal aangiftes van misdrijven als inbraken, diefstal, berovingen en mishandelingen juist in meer dan de helft van de kleine gemeenten (tot 10.000 inwoners). De crimineel trekt naar het platteland, luidt de slotsom van de analyse van de misdaadcijfers.

Door: Redactie Groningsnieuws