Met de auto op vakantie? Bekijk deze tips voor een goede reis

GRONINGEN – Nu het MBO en VMBO hun examens hebben gehad , betekend dit voor velen vakantie. Je vakantie voorbereiden. Uit onderzoek blijkt dat voor 9 van de 10 Nederlanders de vakantie al begint op weg naar het vakantieadres. Maar dat is niet altijd zonder stress…Wat moet er mee, wanneer wordt het druk op de buitenlandse snelwegen? Wij hebben voor u een aantal tip’s op een rijtje gezet:

1. Autocheck

Je auto krijgt een flinke klap tijdens de vakantiereis. Vaak leg je toch al snel enkele duizenden kilometers af – bijvoorbeeld als je naar Portugal of Spanje gaat – en is het vehikel bovendien zwaar beladen. Een check bij de garage is dus niet onverstandig. Dat kost je echter wel wat avondjes uit eten, terwijl je zelf ook verschillende controles kunt uitvoeren.

  • De banden moeten in goede conditie zijn. Kijk daarom voor vertrek of de profieldiepte minimaal 3 mm is en of de banden niet zodanig beschadigd zijn dat het problemen zou kunnen opleveren. Breng bovendien álle banden op de juiste spanning (dat bespaart brandstof) en vergeet daarbij de reserveband niet.
  • Ga na of er voldoende olie en koelvloeistof in de motor zit (let op: koelvloeistof alleen controleren als de motor koud is, olie bij voorkeur ook) en vul de ruitensproeiervloeistof bij.
  • Loop de verlichting na en neem wat basisgereedschap mee, zoals een wielsleutel en krik

2. Vertrek ’s nachts

Wordt de rit langer dan twaalf uur, dan doe je er verstandig aan om ’s nachts te vertrekken. Vooral als je kleine kinderen hebt pak je hier je voordeel mee. Zij kunnen lekker verder slapen en hoeven niet vermaakt te worden. Ook voor mensen zonder kinderen is het voordeel groot: de weg is rustig en het is prettig om overdag aan te komen op je bestemming.

3. Handige spulletjes

Attributen die je reis met de auto veraangenamen zijn een fles water, zonnebrillen, een toilettasje met wat basics zoals een borstel, tandenborstels, tandpasta, lippenbalsem, aspirientjes, iets tegen reisziekte, een rol wc-papier, plastic zakjes en verfrissende doekjes. Neem ook je groene kaart en een Europees aanrijdingsformulier mee!

 4. Verplichte attributen

In sommige Europese landen móet je bepaalde attributen aan boord hebben. Van blaastest tot verbanddoos: be prepared!

  • Alcoholtest in Frankrijk (verplicht, maar wordt nog geen boete voor geschreven als je hem niet bij je hebt).
  • Brandblusser in België, Griekenland en Polen.
  • Gevarendriehoek in alle EU-listaten.
  • Reflecterend veiligheidshesje in België, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Kroatië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Spanje, Portugal, Slovenië en Slowakije.
  • Reserveband in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Portugal en Zwitserland.
  • Verbanddoos in België, Duitsland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Slovenië, Tsjechië en Slowakije.
  • Op dit moment is een tol-vignet achter de voorruit verplicht in Bulgarije, Hongarije, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland. De meeste vignetten zijn te koop bij ANWB-kantoren of anders aan de grens van het betrokken land.

5. Belangrijke spullen bij de hand

Het ligt voor de hand: belangrijke spullen bij de hand houden. Toch gebeurt het vaak dat mensen juist die belangrijke spullen als eerste in de auto leggen uit angst om ze te vergeten. Vervolgens wordt de auto volgeladen en zijn de spullen kwijt. Je doet er goed aan om bijvoorbeeld belangrijke documenten in het dashboard op te bergen en de reistas met eten ook voorin te plaatsen. Dan hoeft de bijrijder zich niet in moeilijke bochten te wringen en heb je de boel zo gepakt als je ergens langs de weg wilt lunchen!

6. Vuilniszak in plaats van koffer

Ben jij iemand die niet goed kan kiezen en dus het liefst de hele huisraad achter in de kofferbak propt? Dan doe je er verstandig aan om die huisraad in vuilniszakken te stoppen. Op die manier kun je veel meer meenemen. Zeker als je lekker van de (winter)zon gaat genieten, heb je een hoop bij je.

7. Neem je tijd en ga kamperen

Vermijd dat drukke pompstation een keer en neem onderweg de afslag naar een dorp. Of je tijdens je reis nu op zoek bent naar iets te eten of naar shampoo, maak er gewoon een avontuur van! Zoek een lokale drogist of dorpscafé en laat je verassen door wat het gebied je te bieden heeft.

8. Flitsmeister

In Duitsland, Frankrijk en Zwitserland is het niet toegestaan om flitsinformatie op je navigatiesysteem te hebben. De boetes zijn niet kinderachtig en kunnen oplopen tot wel meer dan duizend euro. De flitspaal-signalering uitzetten is helaas niet voldoende, de software moet je helemaal verwijderen. Een gewaarschuwd mens…

9. Wat drinkt je auto?

Brandstof kan in elk land weer een andere benaming hebben. Zo heet Euro95 in Tsjechië bijvoorbeeld Natural95 en diesel kan als ‘Mazot’ op de pomp worden weergegeven. In Oostenrijk heet Euro95 heel verwarrend dan weer ‘Super’. Let dus even goed op, dat je wel de goede peut in je auto gooit!

 

Foto’s: Archief GroningsNieuws

Geschreven door: Redactie GroningsNieuws
error: Op dit content berust copyright © Groningsnieuws.nl