Aangetroffen pillen bij schietpartij waren xtc pillen

GRONINGEN – De gevonden pillen die bij een schietincident in de woning van de Topaasstraat in Groningen zijn gevonden, bevatten de stof voor xtc. Dat heeft onderzoek door het NFI uitgewezen. Aan het schietincident op 13 april vorig jaar, ging een mislukte drugsdeal vooraf. De rechters wilden in oktober nader onderzoek naar de in de woning gevonden pillen, om zekerheid te krijgen over de drugs in die pillen. Dat onderzoek is inmiddels afgerond.

Twaalf maanden cel

Vandaag stonden het 37-jarige slachtoffer uit Wijster en twee Stadjers van 21 en 26 jaar oud voor de rechter. Tegen hen eiste de officier in oktober voor drugsbezit en -handel zestien en twaalf maanden cel, waarvan in alle gevallen de helft voorwaardelijk.De 21-jarige verdachte hoorde de hoogste eis, zestien maanden. Tegen de 22-jarige schutter werd eerder zes jaar cel geëist voor poging doodslag.

4000 pillen

Een 36-jarige man had vierduizend pillen geregeld vanuit Amsterdam. Twee andere mannen van 22 en 26 wilden ze kopen. De jongste ging naar het toilet en kwam terug met een pistool. Hij raakte in een worsteling met een andere man in de woning en zou vervolgens het 37-jarige slachtoffer hebben neergeschoten.Toen de politie arriveerde, greep de 26-jarige Stadjer een rugtas met daarin wat pillen mee. Die dumpte hij bij het spoor in een sloot. De woning was bezaaid met roze pillen. Alleen de pillen in de tas, die later terug werd gevonden, werden door NFI onderzocht op drugs en bleken dus xtc te zijn.

Vrijspraak

‘Niet alle pillen zijn onderzocht, maar een klein deel’, zei advocate Meike Lubbers van de verdachte Groninger. ‘Het zijn aannames. De andere pillen zullen ook wel xtc zijn? Ik vraag vrijspraak.’

Dna gevonden

Ook de zaak tegen de man die zou hebben geschoten is nader onderzocht op het dna dat gevonden is op het vest van het slachtoffer. Die diende een schadeclaim in van 52.000 euro. Hij overleefde de schietpartij ternauwernood en moet levenslang een stoma dragen.De uitspraak is op 5 maart.

 

Door: Redactie Groningsnieuws.nl