nieuw hulpverleningsvoertuig voor brandweer stad in gebruik genomen

SONY DSC

Groningen – Woensdag 4 februari is in de stad Groningen de eerste van twee nieuwe hulpverleningsvoertuigen met kraan (HVK) in gebruik genomen. Dit voertuig zet de brandweer in bij incidenten in de regio. Het HVK vervangt het oude hulpverleningsvoertuig dat sinds 1996 in dienst was. Het tweede splinternieuwe HVK zet Brandweer Groningen op korte termijn in vanuit de kazerne in Delfzijl.

Technische details

Beide voertuigen zijn in vele opzichten bijzonder, als eerste drie-assige hulpverleningsvoertuigen met kraan in Nederland. Voorzien van hydraulische voorwielaandrijving, een zware bergingslier en een extra zware kraan zijn het zelfs de eerste twee voertuigen van dit type die in Europa rondrijden.

De voertuigen zijn afgelopen jaar geleverd door Touw uit Bergen op Zoom, na een Europese aanbesteding. De afgelopen maanden zijn ze tot op het laatste detail ingericht en zijn medewerkers opgeleid om het HVK te bedienen. De voertuigen bieden ondersteuning bij complexe, technische hulpverlening. Hierbij kan het gaan om bijvoorbeeld beknelling, (dreigende) instorting of grote ongevallen. Hiervoor zijn ze onder andere voorzien van nieuw zwaar redgereedschap en stutmaterieel.

Ceremonie

Wanneer de ploeg in Delfzijl de laatste opleidingen achter de rug heeft en het nieuwe HVK ook daar wordt ingezet, volgt een officiële ceremonie. Hierbij worden beide voertuigen aan de dienstdoende ploegen overgedragen.

| Foto’s: Raymond Bos – Groningsnieuws.nl |

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.