Agenten Ongevallen Analyse houden huidig uniform

GRONINGEN – Agenten die bij de Verkeersongevallenanalyse (VOA) van de politie werken, mogen hun wapen en uniform houden. De korpsleiding wilde de agenten vanaf 1 januari 2019 ontwapenen en hun uniform afnemen, maar daar gaat nu een streep doorheen. Het plan stuitte op veel verzet van de ondernemingsraad van de politie-eenheid Noord-Nederland en de politievakbonden. ‘Als je ze hun uniform en wapen afneemt, dan ontneem je een deel van hun identiteit’, zegt Albert Springer van de Nederlandse Politiebond (NPB).

Ongevallen Analyse
Na een ongeluk doet de VOA onderzoek naar de oorzaak. De dienst valt sinds de vorming van de nationale politie onder Forensische Opsporing en telt landelijk zo’n 1.500 leden. In Noord-Nederland zitten ruim twintig agenten bij de VOA.

Dreiging en terreur
‘In deze tijden van terreur is het onwenselijk dat agenten hun wapen moeten inleveren’, zegt or-voorzitter Edwin Jongedijk. Daarnaast schieten de VOA’s ook wel eens hun collega’s te hulp bij het reguliere politiewerk. ‘Het is voor de surveillerende agenten in Noord-Nederland fijn om te weten dat hun collega’s bewapend zijn

Addertje onder het gras
Maar, er zit nog wel een addertje onder het gras. De afspraak geldt alleen voor huidige VOA-agenten die een uniform en wapen bezitten. ‘We hebben met de korpsleiding afgesproken een uitsterfbeleid te hanteren’, zegt Jongedijk. Dit betekent dat nieuwe VOA-leden alsnog hun wapen en uniform moeten inleveren.

Door: Foto Raymond Bos (archief) & Redactie Groningsnieuws.nl