April 2018 eerste trein naar Eemshaven

EEMSHAVEN – Met de trein naar de Eemshaven? vanaf april 2018 kan dat.Straks rijdt de trein tussen Groningen en Roodeschool direct door naar de haven. Hiertoe verlengt ProRail het spoor en bouwen ze twee nieuwe stations. VolkerRail werkt hier in opdracht van ProRail aan het spoor en Knipscheer Rail-Infra heeft de opdracht voor de stations gekregen.

Goede verbinding

De trein uit Groningen rijdt straks een aantal keren per dag direct door naar de Eemshaven. In het laagseizoen drie keer per dag, in het hoogseizoen vier keer. Ook sluiten de treinen aan op de boten. Toeristen die op weg zijn naar Borkum, of mensen die in de Eemshaven werken kunnen straks makkelijk per trein naar de haven.

Drie kilometer nieuw spoor

ProRail verlengt het spoor tussen Roodeschool en Eemshaven met drie kilometer. Ook passen ze een stuk bestaand spoor aan, zodat het geschikt is voor reizigerstreinen. Daarvoor is het nodig om de beveiliging van het (goederen)spoor te upgraden.

Twee nieuwe stations

In Roodeschool krijgt het station een nieuwe plek. En ProRail bouwt er een nieuw station bij de Eemshaven.

Planning

In het voorjaar van 2017 startte Prorail met het aanpassen van het bestaande spoor en het aanleggen van het nieuwe spoor. Tegelijkertijd gaat ProRail aan de slag met station Roodeschool en station Eemshaven. In april 2018 zijn de stations en het spoor af en kan de eerste trein gaan rijden.

ProRail werkt aan spoorlijn Roodeschool-Eemshaven in opdracht van de provincie Groningen. Zij werken samen met het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Groningen Seaports, AG Ems, Arriva, de gemeente Eemsmond, regio Groningen Assen, Stadt Borkum, Landkreis Leer, EDR/Land Niedersachsen en de Kamer van Koophandel Noord. Het project wordt via het INTERREG IV A-programma Deutschland-Nederland medegefinancierd uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Door: Redactie Groningsnieuws.nl &  Foto Raymond Bos