Politie vind vuurwapen tijdens ruimen van hennepkwekerij

WILDERVANK – In een bedrijfspand aan de Meihuizenweg in Wildervank werd maandagavond 12 juni een professioneel opgezette hennepkwekerij aangetroffen. Twee mannen die op dat moment in het pand waren zijn aangehouden. Het gaat om twee 27-jarige mannen uit Montenegro. Zij zitten nog vast.

Onderzoek

Na een anonieme melding hebben agenten het  pand gecontroleerd. Er werd een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen. Er stonden 1180 hennepstekken en ruim 1100 planten. Het energiebedrijf heeft de stroom afgesloten omdat er illegaal stroom werd getapt. Bij het opruimen van de kwekerij troffen agenten een vuurwapen aan met bijbehorende munitie. Dit werd in beslag genomen.

Gevaar

Met een hennepkwekerij in een pand is er altijd risico op brand door kortsluiting en lekkage. Criminelen die zich bezighouden met illegale hennepteelt gebruiken onderling veel geweld. De schade die de hennepteelt veroorzaakt is groot. Woningcorporaties en energiebedrijven draaien op voor de kosten veroorzaakt door lekkages, brandschade en illegaal afgetapte energie.

Aanpak

De aanpak van de georganiseerde hennepteelt is een landelijke prioriteit voor de politie. Bij de aanpak is niet alleen de overheid betrokken. Ook bedrijven en verzekeraars doen er alles aan hennepteelt samen met de politie een halt toe te roepen.

Maatregelen gemeente

De gemeente kan een bestuursrechtelijke procedure (op basis van het Damoclesbeleid) opstarten om overlast en gevaarlijke situaties te beëindigen. De gemeente kan onder andere een pand voor een bepaalde tijd sluiten of een dwangsom opleggen.

Melding

Ruikt u henneplucht en denkt u dat er een hennepkwekerij in uw buurt zit? Meld verdachte situaties, bel de politie via 0900-8844 of bel Meld Misdaad Anoniem, 0800-7000. Meer informatie over illegale hennepteelt vindt u op onze site. Onderstaande punten kunnen wijzen op een hennepkwekerij:

  • Aanwezigheid van hennepgeur.
  • Onveilige situaties door illegale aanpassingen in de meterkast of elektriciteitsaansluiting.
  • Constant zoemend of ronkend geluid.
  • Beslagen/afgeplakte ramen of gordijnen die nooit opengaan.

Door: Redactie Gronignsnieuws.nl